Kakaós kalács

Hozzávalók: 
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • A kenéshez:
  • 1 darab tojássárgája

Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, valamint a tojást, és a maradék tejjel kidagasztjuk. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és szép hólyagosra dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük, és az egyik tészta buciba dolgozzuk. Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, és kalácsforma nagyságúra nyújtjuk őket. A fehér tésztára tesszük a kakaós tésztát, és feltekerjük A kalácsot egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük, letakarjuk, és addig kelesztjük tovább, amíg a formát ki nem tölti. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 165 fokon további 20 percig sütjük. 

Szöveg és fotó: Czenki Andrea