11 éve hozták nyilvánossága a világ hét új csodáját

2007. július 7-én hozták nyilvánosságra a világ hét új csodáját. Ezek pedig:

Colosseum:  Vespasianus császár uralkodása idején kezdték el építeni. de már utóda Titusz avatta fel.   72-80 között építették.  Eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták. Mai nevét a középkorban kaphatta, feltehetően Nero egy közelben álló szobráról, a kolosszusról. Az épületet gladiátor- és állatviadalok színhelyéül tervezték, és a korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg befogadására volt képes. A turisták egy kedvenc helyszíne, ahol bejárhatják a Colosseumot, láthatják, hol ültek az emberek, hol harcoltak a gladiátorok és 2010 óta a földalatti rész is látogatható. 

Kínai Nagy Fal: Az időszámításunk előtti 3. században kezdték el építeni a nomád törzsek elleni védelem céljából. A XVII. század elejéig folyamatosan építették. Csing Si Huang Ti kezdte el építtetni, ám kezdetben nem volt összefüggő a fal, de a századok során sokat változott olyannyira kinőtte magát, hogy az űrből is látható. 1987-ben az UNESCO a világörökség részévé tette. 

Machu Picchu:  Az egykori Inka Birodalom egyik romvárosa, amit kecsua nyelven Öreg-csúszot jelent. 1450-ben építették, de 1570-ben már lakatlan is volt.  1911-ben fedezték fel újra. 1981-ben „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel, mint különlegesen fontos kulturális értéket őrző szent területet. 1983-ban  az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. 

Megváltó Krisztus szobra: Rio de Janeiro és Brazília jelképe a Corcovádó hegytetőn, kitárt karokkal álló Krisztus. Az építés gondolata már 1850-ben felmerült, de 1921-ben vetették fel újra az ötletet. A szobor 1926-ban kezdett el megszületni Párizsban. Vasbetonból készült, de a követ amit felhasználtak hozzá Svédországból hozták. 1931. októberére készült el. Darabokból rakták össze a hegytetőn.  1965-ben VI. Pál, 1981-ben II. János Pál is járt a szobornál. 2006-tól egy kápolna is áll a szobor tövében, amely azóta kedvelt keresztelési és esküvői helyszín. 2014-ben egy villámcsapás következtében a jobb hüvelykujj egy része letört. 

Tádzs Mahal: Az indiai Agrában a Jamuna folyó partján található ez fehér márványból épült mauzóleum. 1631-ben szülés közben meghalt Mutáz Mahal tiszteletére építette férje Sáh Dzsahán mogul sah 1632-1647 között. Évente 2,5 millió turista látogatja meg az egyedúlálló építészeti remeket, melyben egy mecset is található, ami a vallási élet egyik színhelye. 

Chicén Itzá: Maja-tolték romváros Mexikóban. A város 435-455 körül épült, amit a Toltékok a X. században elfoglaltak. Majd a maja-tolték harci szövetség fővárosává tettek.  1221-ben polgárháború tört ki, amikor több épület leégett a város hanyatlásnak indult. A konkvisztádorok érkezésükkor megpróbálták újra a Yucatán-félsziget központjává tenni, de ez nem sikerült.  Egyik  legértékesebb épülete az El Castillo 987 körül épült Kukulkán tollaskigyó tiszteletére épített piramistemplom.  

Petra:  Jordiánia romvárosa, aminek jelentéste szikla. 8 évszázadon át fontos központ, hiszen karavánközpont és a nabateusok fővárosi is volt. Mózes itt fakasztott vizet a botjával. Virágkorát I.e. 200- I. sz. 100 között élte. A nabateusok a kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, lakóházaikat és sírboltjaikat. Tökélyre fejlesztették fazekas, kőfaragó és ciszternaépítő tudományukat. A vizeket csatornákkal gyűjtötték össze. Majd e város is feldésbe került az Oszmán Birodalom idején. Az első ásatásokat 1929-ben kezdték el. Azóta számtalan turista ellátogatott a településre. 1989-ben Steven Spielberg is forgatott az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című film kapcsán. 

írta: Patak Gábor Gaba

fotók: wikipedia