Vasi, zalai dödölle (gánica)

 Tipikusan e tájegységi étel!

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd a rajta maradt víz nagy részét leöntve a burgonyát összetörjük, a maradék főzővízzel együtt. A kimért lisztet elkezdjük a kissé híg krumplihoz adagolni, ehhez a művelethez a fazekat visszatesszük a tűzre,és egészen pici lángon folyamatosan melegen tartjuk a krumplit. Először ne adjuk hozzá a krumplihoz az összes lisztet, hanem figyeljük, hogyan lesz egyre keményebb a massza, a végén már komoly erőfeszítést követel a kavarás. Amikor már nagyon sűrű a “tésztánk”, készen vagyunk. Kóstoljunk bele, ha nem elég sós, ízesítsük! Eközben a zsíron 10-15 perc alatt üvegesre pirítjuk a hagymát, vigyázva, hogy ne égjen oda, lesz erre ideje és lehetősége később is bőven. A krumplis tésztából két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk, amiket a hagymás zsíron megpirítunk minden oldaláról. Addig folytatjuk a műveletet, amíg a tésztából tart. Nem is igen lehet elkerülni, hogy a hagyma oda ne kapjon kicsit. Aki ezt nem akarja, egy alaposan kizsírozott tepsibe terítse el a párolt hagyma felét, erre tegye a galuskákat, és a hagymás zsír másik felével takarja be a kis dödölléket, majd sütőben süsse szép pirosra őket. A fokhagymás tejföl nagyjából kötelező kísérője a dödöllének,de finom marha pörkölttel, vadpörkölttel,sült oldalassal, vagy egyszerűen magába is! Jó étvágyat!

Fotó és szöveg: Czenki Andrea