Jénaiban sült házi kenyér

Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna. Ropogós héja lesz, puha a belseje és nagyon finom!
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 evőkanál só, 4,2 dl langyos víz, 2,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál olaj és a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt.
Így készítettem:
1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad! Néhány (2-3) órán keresztül letakarva kelesztettem.
2. Betettem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítettem fel 230°C-ra , ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivettem, leemeltem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé egy határozott mozdulattal beleborítottam a tésztát. Én, 2-3 helyen bevágtam. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sült fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül. Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam. Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat!
Fotó és szöveg: Czenki Andrea