Szabolcsi töltöttkáposzta

A szabolcsi töltöttkáposztát lehet készíteni savanyított káposztából és édes káposztából is. A savanyított káposzta egyszerűbb, mivel már csak szét kell szedni a fejet levelekre és a vastagabb ereket ki kell vágni a káposztalevélből. Az édes káposzta időigényesebb, de ezt alkalmazzák legtöbben. A fejeskáposztát meg kell mosni, a felső leveleit le kell szedni, majd a torzsáját kivágni.  Ezután egy nagyobb fazékba sós, ecetes vízben kell abálni, addig, amíg a levelek önmaguktól le nem vállnak egymásról. Ezekről a levelekről ugyanúgy le kell vágni a vastagabb ereket.

A káposzta tölteléke: 

1 kg darálthúshoz fél kilogramm megmosott rizst teszünk. Ízlés szerint borsot, sót, pirospaprikát teszünk bele.  Egy egésztojást is hozzáteszünk. Két fej vöröshagymát megdinsztelünk és ezt is összekeverjük az összes hozzávalóval.  Vannak, akik megkóstolják a nyers tölteléket, hogy kell-e bele valami fűszer esetleg. 

A tölteléket a káposztalevélbe göngyöljük, de úgy, hogy az ne legyen túl szoros, mégis eltakarja az egész tölteléket. Apróra vágott káposztát teszünk a fazék aljára. Erre helyezzük rá a töltöttkáposztákat. A végén paradicsomlevet öntünk rá. Ne sajnáljuk rá ezt a finom folyadékot. Aki nagyon szereti a paradicsomot akár egy litert is önthet rá. De egy jó fél literre mindenképpen szükség lesz. Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a legfelső káposzta tetejét is.

Fotó és szöveg: Patak Gábor Gaba